Schoenverzorging

 

 

Mooie schoenen wil je toch ook zo lang mogelijk mooi houden?

Wij van Aad van den Berg modeschoenen verkopen mooie en kwalitatief hoogstaande schoenen, pumps, boots en laarzen van de mooiste materialen. Schoenen hebben heel wat te verduren. Natuurlijk wilt u dat uw nieuwe schoenen zo lang mogelijk mooi blijven en de oorspronkelijke uitstraling behouden. Goed verzorgde schoenen zien er dan ook langer mooi uit, waardoor u ze ook langer met plezier kunt dragen! Daarom hebben wij van Aad van den Berg modeschoenen gekozen voor de verzorgingsproducten van Collonil. Lees hieronder ons advies mede samengesteld door Frans Muller.

 

Reparatie wordt revisie

Alle schoenen zijn onderhevig aan slijtage. Daarom kunt u ook bij ons terecht voor de totale revisie, maar ook voor de kleinere reparaties aan uw schoenen. Wij  werken samen aan de ene kant rechtstreeks met de leverancier waar vele topmerkschoenen gereviseerd kunnen worden op de eigen leesten en originele materialen. Daarnaast werken we samen met een gecertificeerd schoenherstellersbedrijf welke vakkundige de schoenen kan herstellen en vaak ook met de originele materialen van het oorspronkelijke merk.

 

Algemene informatie schoenverzorging

Schoenen worden meestal gemaakt van leer. Leer is een gelooide dierenhuid. Net als onze eigen huid, blijft leer het mooist als het goed verzorgd wordt. Bescherming, verzorging (voeden, kleuren en glans) en reiniging zijn drie hoofdzaken als het om schoenenverzorging gaat.

Wij adviseren de verzorgingsproducten van  Collonil. Collonil is wereldwijd een premiummerk op het gebied van schoenverzorging en als zodanig ook erkend. Voor elk materiaal is er een juist verzorgingsproduct. Of u nu wilt beschermen, voeden, reinigen of euren.

Met verzorgingsproducten van Collonil blijven schoenen er voor langere tijd mooi en verzorgd uitzien!

 

Collonil en Frans Muller

Al meer dan 90 jaar staat de merknaam Collonil voor kwaliteit wat betreft verzorging, reiniging en impregneren van schoenen.

Collonil (Salzenbrodt GmbH & Co KG) is een traditioneel Duits familiebedrijf met productiefabrieken in Berlijn. Collonil richt zich op het verzorgen van schoenen in alle materiaalsoorten. Met recht kunnen we zeggen: We care for shoes. Sinds ruim 50 jaar importeert en distribueert Frans Muller Benelux BV de Collonil productebn in Nederland en sinds 2000 in de gehele Benelux.

 

Hoofdzaken schoenverzorging

1. Beschermen

Nieuwe schoenen dienen voor het dragen beschermd te worden met een spray om het materiaal optimaal tegen vuil en vocht te beschermen.  Spray de schoenen vanaf minstens 20 cm afstand gelijkmatig in. Spray niet te veel, u kunt beter regelmatig licht sprayen dan in 1 keer te veel.

2. Verzorgen (voeden, kleuren en glans)

Door gebruik kan het leer zijn souplesse verliezen en kan de kleur vervagen. Gebruik verzorgingsproducten om het leer soepel te houden en de kleur op te frissen.

3. Reinigen

De manier van reinigen is afhankelijk van de soort en mate van vervuiling. De zachtste manier van reinigen is droog reinigen. Bij meer hardnekkige of grotere vlekken adviseren wij om vochtig te reinigen. Wanneer u een reinigingsmiddel gaat gebruiken, kunt u het beste het effect eerst testen op het materiaal (i.v.m. kleurechtheid). Dit kunt u doen door op een onopvallende plek een klein beetje van het middel voorzichtig aan te brengen. Na het reinigen dient u het leer altijd opnieuw verzorgen en  beschermen.

Wilt u zo lang mogelijk plezier hebben van uw schoenen, dan raden wij u aan om ze eens op de 7 keer dragen te beschermen en verzorgen.

 

Materiaalsoorten

1. Gladleer

Men spreekt van gladleer wanneer de nerfzijde van de huid zichtbaar is als bovenmateriaal van de schoen. De nerftekening en plooien van het dier zijn na de bewerking en kleuring nog zichtbaar. Gladleer kan op vele manieren bewerkt worden, bijvoorbeeld met print.

Verzorgingsadvies glad leer

Beschermen:  Wax Leather Spray/ Nanopro spray
Verzorgen:     Shoe Cream/ Waterstop tube/ Colorit tube 
Reinigen:  Clean & Care/ Shampoo Direct
(vochtige reiniging)

 

2. Verijkt leer

Verrijkt leer is leer waar een extra behandeling aan is toegevoegd, waardoor het leer optisch verandert. De look wijzigt dus. Dat kunnen onder andere de volgende behandelingen zijn: geschaduw-finished, alcohol gebleekt, getamponeerd en gewhite-washed.

Verzorgingsadvies verrijkt leer

Beschermen:   Wax Leather spray
Verzorgen:    Waterstop tube
Reinigen:  Soft Gum (droge reiniging)

 

3. Mat leer

Mat leer heeft een verrijkende behandeling ondergaan. Bij Mat leer wordt het leer niet gefinisht (gladleer) en niet geschuurd (nubuck), maar blijft het mat en is het vaak licht met wax (bijenwas) behandeld.

Verzorgingsadvies mat leer

Beschermen: Wax Leather spray
Verzorgen:  Wax Leather tube/ Nubuck + Textile flacon
Reinigen:    Soft Gum (droge reiniging)
Clean & Care/ Shampoo Direct            
(vochtige reiniging)

 

4. Suède & nubuck

Suède

Vleeszijde van de huid die licht is geslepen. De vleeszijde wordt bewerkt; de nerfzijde is niet zichtbaar. Nerfloze splitsuède: vezels zijn grover en goed Sterk absorberend.

Nubuck

De nerfzijde van de huid (bovenkant leer) wordt licht geschuurd. Door het lichte schuren krijgt het een zeer fijn effect (fluweelachtig). Het materiaal lijkt op suède, maar is veel strakker van vezelstructuur.

Verzorgingsadvies Suède & nubuck

Beschermen:  Suède Nubuck spray/ Nanopro spray
Verzorgen:     Suède Nubuck spray/ Nubuck + Textile flacon
Reinigen:    Suède Nubuck box (droge reiniging)
Clean & Care/ Shampoo Direct 
(vochtige reiniging)

 

5. Gevet leer

Leer dat aan de nerfzijde is bewerkt met een wax. Veel gebruikte namen zijn ook “pull-up” en “krasjesleer”. Dit leer wordt snel schraal. Hierbij is het belangrijk om het wax-gehalte op peil te houden.

Verzorgingsadvies gevet leer

Beschermen:  Rustical spray
Verzorgen:  Rustical tube/ Rustical flacon/ Rustical blik
Reinigen: Suède Nubuck box (droge reiniging)
Clean & Care/ Shampoo Direct
(vochtige reiniging)

 

6. Lak

Lak heeft een opvallend glanzend uiterlijk door de vuil- en vochtafstotende kunststof coating.  Er kunnen verschillende materialen als basis worden gebruikt, zoals leer, textiel en synthetische materialen.

Verzorgingsadvies lak

Beschermen:  N.v.t.
Verzorgen:     Lack spray/ Lack Mousse/ Lack Polish flacon
Reinigen:   Clean & Care of Shampoo Direct
(vochtige reiniging)    

 

7. Metallic

Metallic is een glanscoating met glittereffect. Je kunt metallic op verschillende basismaterialen aanbrengen, bijvoorbeeld op gladleer of op materialen met een open structuur zoals nubuck.  Het is kwetsbaar materiaal.

Verzorgingsadvies metallic

Beschermen:  Metallic spray
Verzorgen:   Waterstop tube/ Colorit tube/ Colour Cream
Reinigen:  Soft Gum (droge reiniging)

 

8. Geoliede suède

Men spreekt van geoliede suède als suède, de lichtgeslepen vleeszijde van de huid, is bewerkt met een olie.

Verzorgingsadvies geoliede suède

Beschermen: Rustical spray
Verzorgen:   Rustical tube/ Rustical flacon
Reinigen:  Suède Nubuck box (droge reiniging)
Clean & Care/ Shampoo Direct
(vochtige reiniging)

 

9. Textiel

Textiel is een weefsel van vezels. Er zijn natuurlijke textielsoorten, zoals linnen, wol en katoen. Tegenwoordig verwerkt men ook veel synthetische vezels. Het grote voordeel van synthetische vezels is dat ze sterk en vaak elastisch zijn. De vocht- opname van natuurlijke vezels is wel veel groter dan van synthetische materialen.

Verzorgingsadvies textiel

Beschermen: Nanopro spray
Verzorgen:      Nubuck + Textile flacon
Reinigen:  Clean & Care/ Shampoo Direct (vochtige reiniging) 

 

Tips

1. Schoen- en laarzenspanners

Gebruik schoen- en laarzenspanners om uw schoenen mooi te houden.

De voordelen van het gebruik van schoenspanners:
- Herstelt de loopplooien. 
- Houdt de schoenen in model. 
- Houten spanners nemen vocht in de schoenen op. 
- Gemak bij het verzorgen van de schoenen.
- Een cederhouten schoenspanner zorgt voor een aangename geur.

Voordelen van het gebruik van laarzenspanners:
- Ritsen gaan niet stuk (de schachten liggen niet dubbel).
- Spannaden staan niet onder druk (de schachten liggen niet dubbel). 
- Verminderen bij regelmatig gebruik van de zgn. ‘kreukelzones’.
- Helpen bij het ventileren van het bovenmateriaal.

2. Schoenlepel

Gebruik voor het aantrekken van schoenen of laarzen altijd een schoenlepel. Dit om gemakkelijk in de schoenen/laarzen te komen en de voering en hielversteviging te beschermen.

3. Inpakken

Pak ingespoten schoenen niet direct in. Als je ze nat opbergt, kan het materiaal gaan plakken en beschadigt de finish.

4. Natte schoenen

Het is belangrijk dat u natte schoenen nooit laat verwarmen bij de verwarming. Dit is vaak te warm waardoor stof krimpt en leer uitdroogt. Laat uw schoenen daarom liever bij kamertemperatuur droog worden.

5. Luchten

Schoenen nemen transpiratievocht op. Laat ze daarom regelmatig luchten. Wissel uw schoenen om de twee à drie dagen zodat ze kunnen ‘uitademen’.