• Ervaring in schoenen sinds 1902
  • Voor 16.00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Klantwaardering 9.4 op Kiyoh

Schoenverzorging

 

Aad van den Berg modeschoenen

 

Mooie schoenen wil je toch ook zo lang mogelijk mooi houden?

Wij van Aad van den Berg modeschoenen verkopen mooie en kwalitatief hoogstaande schoenen, pumps, boots en laarzen van de mooiste materialen. Schoenen hebben heel wat te verduren. Natuurlijk wilt u dat uw nieuwe schoenen zo lang mogelijk mooi blijven en zo lang mogelijk de oorspronkelijke uitstraling behouden. Goed verzorgde schoenen zien er dan ook langer mooi uit, waardoor u ze ook langer met plezier kunt dragen! Daarom hebben wij van Aad van den Berg modeschoenen gekozen voor de verzorgingsproducten van Collonil. Lees hieronder ons advies mede samengesteld door Frans Muller.

 

Reparatie wordt revisie

Alle schoenen zijn onderhevig aan slijtage. Daarom kunt u ook bij ons terecht voor de totale revisie, maar ook voor de kleinere reparaties aan uw schoenen. Wij  werken samen aan de ene kant rechtstreeks met de leverancier waar vele top-merkschoenen gereviseerd kunnen worden op de eigen leesten en originele materialen. Daarnaast werken we samen met een gecertificeerd schoenherstellersbedrijf welke vakkundige de schoenen kan herstellen en vaak ook met de originele materialen van het oorspronkelijke merk. lees verder klik hier.

 

Algemene informatie schoenverzorging

Schoenen worden meestal gemaakt van leer. Leer is een gelooide dierenhuid. Net als onze eigen huid, blijft leer het mooist als het goed verzorgd wordt. Bescherming, verzorging (voeden, kleuren en glans) en reiniging zijn drie hoofdzaken als het om schoenenverzorging gaat.

Wij adviseren de verzorgingsproducten van  Collonil. Collonil is wereldwijd een premium-merk op het gebied van schoenverzorging en als zodanig ook erkend. Voor elk materiaal is er een juist verzorgingsproduct. Of u nu wilt beschermen, voeden, reinigen of kleuren.

Met verzorgingsproducten van Collonil blijven schoenen er voor langere tijd mooi en verzorgd uitzien!

 

Collonil en Frans Muller

Al meer dan 90 jaar staat de merknaam Collonil voor kwaliteit wat betreft verzorging, reiniging en impregneren van schoenen. Collonil (Salzenbrodt GmbH & Co KG) is een traditioneel Duits familiebedrijf met productiefabrieken in Berlijn. Collonil richt zich op het verzorgen van schoenen in alle materiaalsoorten. Met recht kunnen we zeggen: We care for shoes. Sinds ruim 50 jaar importeert en distribueert Frans Muller Benelux BV de Collonil producten in Nederland en sinds 2000 in de gehele Benelux.

 

Hoofdzaken schoenverzorging

1. Beschermen

Nieuwe schoenen dienen voor het dragen beschermd te worden met een spray om het materiaal optimaal tegen vuil en vocht te beschermen.  Spray de schoenen vanaf minstens 20 cm afstand gelijkmatig in. Spray niet te veel, u kunt beter regelmatig licht sprayen dan in 1 keer te veel.

 

2. Verzorgen (voeden, kleuren en glans)

Door gebruik kan het leer zijn souplesse verliezen en kan de kleur vervagen. Gebruik verzorgingsproducten om het leer soepel te houden en de kleur op te frissen.

 

3. Reinigen

De manier van reinigen is afhankelijk van de soort en mate van vervuiling. De zachtste manier van reinigen is droog reinigen. Bij meer hardnekkige of grotere vlekken adviseren wij om vochtig te reinigen. Wanneer u een reinigingsmiddel gaat gebruiken, kunt u het beste het effect eerst testen op het materiaal (i.v.m. kleurechtheid). Dit kunt u doen door op een onopvallende plek een klein beetje van het middel voorzichtig aan te brengen. Na het reinigen dient u het leer altijd opnieuw verzorgen en  beschermen.

Wilt u zo lang mogelijk plezier hebben van uw schoenen, dan raden wij u aan om ze eens op de 7 keer dragen te beschermen en verzorgen.

 

Materiaalsoorten, beschermen, verzorgen en reinigen

1. Gladleer

Men spreekt van gladleer wanneer de nerfzijde van de huid zichtbaar is als bovenmateriaal van de schoen. De nerftekening en plooien van het dier zijn na de bewerking en kleuring nog zichtbaar. Gladleer kan op vele manieren bewerkt worden, bijvoorbeeld met print.

 

Verzorgingsadvies glad leer

Beschermen: 

Om uw gladleren schoenen te beschermen tegen vocht en vuil adviseren wij de Carbon Wax spray van het merk Collonil. Het grote voordeel van deze spray is dat het de maximale bescherming bied met daarnaast voeding voor het gladde leer.

Verzorgen:     Net zoals uw huid, heeft ook gladleer voeding nodig. Door het verzorgen van uw schoenen met de juiste producten zorgt u er voor dat uw schoen in maximale conditie blijft. Om gladleer te verzorgen adviseren wij Collonil Waterstop Tube of Collonil 1909 Supreme
Reinigen: 

Naast het beschermen en verzorgen van gladleren schoenen is het belangrijk om soms uw schoenen te reinigen. Door het reinigen verwijderd u onder andere vuil uit de poriën van het leer. Met als gevolg dat het materiaal beter voeding kan opnemen. De eerste stap bij reinigen is droog reinigen. Daarvoor adviseren wij de Carbon Premium Brush. Na droog reinigen volgt de stap vochtig reinigen. Hiervoor kunt u gebruik maken van Carbon Complete. Voor het reinigen van de zolen adviseren wij Collonil Carbon Midsole Cleaner. Deze crème verwijderd zonder problemen het ergste vuil op uw zolen.

 

Tip: gebruik altijd een Cederhouten Schoenspanner wanneer u de schoenen niet draagt. Cederhout onttrekt vocht uit de schoen, dood de bacteriën en geeft de schoen zijn oorspronkelijke vorm terug.

 

2. Verijkt leer

Verrijkt leer is leer waar een extra behandeling aan is toegevoegd, waardoor het leer optisch verandert. De look wijzigt dus. Dat kunnen onder andere de volgende behandelingen zijn: geschaduw-finished, alcohol gebleekt, getamponeerd en gewhite-washed.

 

Verzorgingsadvies verrijkt leer

Beschermen:  

Om verrijkt gladleer te beschermen tegen vocht en vuil adviseren wij de Carbon Wax spray van het merk Collonil. Het grote voordeel van deze spray is dat het de maximale bescherming bied met daarnaast voeding voor het verrijkte gladleer.

Verzorgen:    Net zoals uw huid, heeft ook gladleer voeding nodig. Door het verzorgen van uw schoenen met de juiste producten zorgt u er voor dat uw schoen in maximale conditie blijft. Om gladleer te verzorgen adviseren wij Collonil Waterstop Tube of Collonil 1909 Supreme. Kies bij deze artikelen altijd voor de donkerste kleur van de schoen. Hierdoor zal de finish van de schoen niet worden aangetast. Gebruik van kleurloos raden wij af vanwege de reinigende werking.
Reinigen: 

Naast het beschermen en verzorgen van gladleren schoenen is het belangrijk om soms uw schoenen te reinigen. Daarvoor adviseren wij de Collonil Luxe Uitwrijfbostel.

 

Tip: gebruik altijd een Cederhouten Schoenspanner wanneer u de schoenen niet draagt. Cederhout onttrekt vocht uit de schoen, dood de bacteriën en geeft de schoen zijn oorspronkelijke vorm terug.

 

3. Gewaxt leer

Gewaxt leer heeft een verrijkende behandeling ondergaan. Bij gevet leer wordt het leer niet gefinisht (gladleer) en niet geschuurd (nubuck), maar blijft het enigzins mat en is het vaak licht met wax (bijenwas) behandeld.

 

Verzorgingsadvies gevet leer

Beschermen:

Om gevet leer te beschermen tegen vocht en vuil adviseren wij de Carbon Wax spray van het merk Collonil. Het grote voordeel van deze spray is dat het de maximale bescherming bied met daarnaast voeding voor het gevette leer.

Verzorgen: 

De naam gevet leer zegt het eigenlijk al, er zit veel vetten in het materiaal. Belangrijk is om deze schoenen daarom regelmatig voeding te geven om te voorkomen dat deze uitdrogen. Om gevet leer te verzorgen adviseren wij Collonil Wax Leather.

Reinigen:   

Naast het beschermen en verzorgen van gevet leren schoenen is het belangrijk om ook uw schoenen te reinigen. De eerste stap bij reinigen is droog reinigen. Daarvoor adviseren wij de Carbon Premium Brush. Na droog reinigen volgt de stap vochtig reinigen. Hiervoor kunt u gebruik maken van Carbon Complete.

 

Tip: twijfelt u over de maat die u moet bestellen? Bestel een los zooltje mee. Hiermee kunt u de schoen aanpassen naar uw voet. Wij bieden hiervoor verschillende varianten aan. Al onze opties kunt u vinden op de zolen pagina.

 

4. Gevette nubuck en suéde

Gevette nubuck en suéde dat aan de nerfzijde is bewerkt met een wax. Veel gebruikte namen zijn ook “pull-up” en “krasjesleer”. Dit leer wordt snel schraal. Hierbij is het belangrijk om het wax-gehalte op peil te houden.

 

Verzorgingsadvies gevette nubuck en suéde

Beschermen: 

Nubuck en suéde zijn open van structuur. Daarom is het erg belangrijk om dit materiaal te beschermen tegen vocht en vuil. Daarvoor adviseren wij de Carbon Pro spray van het merk Collonil. Deze spray impregneert onwijs krachtig met als gevolg dat uw schoenen langer mooi blijven. 

Verzorgen: 

Bij het gebruik van nubuck en suéde artikelen kan het voorkomen dat de kleur minder krachtig wordt in de loop der tijd. Door gebruik te maken van de Collonil Suede + Nubuck spray kunt u de juiste kleur weer geven aan het materiaal. Deze sprays bevatten kleurpigment. De kleurpigmenten frissen de kleuren van suède en nubuck weer helemaal op.

Reinigen:

Naast het beschermen en verzorgen van gevet nubuck en suéde schoenen is het belangrijk om uw schoenen te reinigen. De eerste stap bij reinigen is droog reinigen. Daarvoor adviseren wij de Collonil Suéde Nubuck Box. Na droog reinigen volgt de stap vochtig reinigen. Hiervoor kunt u gebruik maken van Carbon Complete.

 

Tip: twijfelt u over de maat die u moet bestellen? Bestel een los zooltje mee. Hiermee kunt u de schoen aanpassen naar uw voet. Wij bieden hiervoor verschillende varianten aan. Al onze opties kunt u vinden op de zolen pagina.

 

5. Metallic

Metallic is een glanscoating met glittereffect. Je kunt metallic op verschillende basismaterialen aanbrengen, bijvoorbeeld op gladleer of op materialen met een open structuur zoals nubuck.  Het is kwetsbaar materiaal.

 

Beschermingsadvies metallic

Beschermen: 

Metallic is een speciale laag wat over het leer heen ligt. Dit materiaal is soms iets gevoeliger dan sommige andere materialen. Daarom is het belangrijk om dit materiaal te beschermen tegen vocht en vuil met het juiste product. Daarom adviseren wij de Carbon Pro spray van het merk Collonil. Deze spray impregneert onwijs krachtig met als gevolg dat uw schoenen langer mooi blijven. In deze spray zijn geen weekmakers toegevoegd die het metallic kunnen aantasten. voor glanzende metalics kies dan de kleurloze Collonil Metalic spray

Let op: METALLIC IS INGEWIKKELD OM TE VERZORGEN EN TE REINIGEN. DAAROM NIET TOEGEVOEGD. IS PER SOORT METALLIC WEER ANDERS. LIGT OA ONDERLAAG EN OPENHEID.

 

Tip: zou u meer advies willen over het verzorgen van metallic? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

 

6. Lak

Lak heeft een opvallend glanzend uiterlijk door de vuil- en vochtafstotende kunststof coating.  Er kunnen verschillende materialen als basis worden gebruikt, zoals leer, textiel en synthetische materialen.

 

Verzorgingsadvies lak

Beschermen: 

Omdat lak een volledig dicht materiaal is, hoeft deze niet te worden beschermd met een impregneer middel. Mocht de schoen niet volledig uit lak bestaan dan adviseren wij gebruik te maken van de Carbon Pro spray van het merk Collonil. Hiermee kunt u de overige materialen inspuiten en wordt het lak niet aangetast. Wel adviseren wij om na het impregneren het lak af te nemen met een zachte doek.

Verzorgen:     Het is van belang dat lak soepel blijft tijdens het dragen. Dit voorkomt eventuele haar scheurtjes in het materiaal. Dit doet u door het gebruik van Collonil Mack Mousse. De Collonil Lack Mousse is een verzorgend schuim die lak en hoogglans materialen soepel houdt en weer laat glanzen
Reinigen:  

Naast het verzorgen van het materiaal kunt u Collonil Lack Mousse ook gebruiken voor het reinigen. De mousse verwijderd vuil en geeft de schoen weer zijn oorspronkelijke glans.

 

Tip: gebruik altijd een Cederhouten Schoenspanner bij schoenen die gemaakt zijn van lak. Cederhout onttrekt vocht uit de schoen, dood de bacteriën en geeft de schoen zijn oorspronkelijke vorm terug. Hierdoor voorkomt u kleine scheurtjes in het materiaal.

 

7. Hoogglans spazzolato

Hoogglas leer ook wel hoogglans spazzolato heeft een glanzend uiterlijk door de vuil- en vochtafstotende extra hoogglans finish coating.  Als basis worden diverse leersoorten gebruikt, zoals gladleer.

 

Verzorgingsadvies hoogglans spazzolato

Beschermen: 

Omdat Spazzolato leer een volledig dicht materiaal is, hoeft deze niet te worden beschermd met een impregneer middel. Mocht de schoen niet volledig uit dit materiaal bestaan dan adviseren wij gebruik te maken van de Carbon Pro van het merk Collonil. Hiermee kunt u de overige materialen inspuiten en wordt het lak niet aangetast. Wel adviseren wij om na het impregneren het lak af te nemen met een zachte doek.

Verzorgen:     Het is van belang dat Spazzolato leer soepel blijft tijdens het dragen. Dit voorkomt eventuele haar scheurtjes in het materiaal. Dit doet u door het gebruik van Collonil Mack Mousse. De Collonil Lack Mousse is een verzorgend schuim die Spazzolato, lak en hoogglans materialen soepel houdt en weer laat glanzen.
Reinigen:  

Naast het verzorgen van het materiaal kunt u Collonil Lack Mousse ook gebruiken voor het reinigen. De mousse verwijderd vuil en geeft de schoen weer zijn oorspronkelijke glans.

 

Tip: gebruik altijd een Cederhouten Schoenspanner bij schoenen die gemaakt zijn van lak. Cederhout onttrekt vocht uit de schoen, dood de bacteriën en geeft de schoen zijn oorspronkelijke vorm terug. Hierdoor voorkomt u kleine scheurtjes in het materiaal.

 

8. Suède & nubuck

Suède

Vleeszijde van de huid die licht is geslepen. De vleeszijde wordt bewerkt; de nerfzijde is niet zichtbaar. Nerfloze splitsuède: vezels zijn grover en goed sterk absorberend.

Nubuck

De nerfzijde van de huid (bovenkant leer) wordt licht geschuurd. Door het lichte schuren krijgt het een zeer fijn effect (fluweelachtig). Het materiaal lijkt op suède, maar is veel strakker van vezelstructuur.

 

Verzorgingsadvies Suède & nubuck

Beschermen: 

Suéde en nubuck zijn open van structuur. Daarom is het erg belangrijk om deze materialen te beschermen tegen vocht en vuil. Daarvoor adviseren wij de Carbon Pro spray van het merk Collonil. Deze spray impregneert onwijs krachtig met als gevolg dat uw schoenen langer mooi blijven. 

Verzorgen:    

Bij het gebruik van suéde of nubuck artikelen kan het voorkomen dat de kleur minder krachtig wordt in de loop der tijd. Door gebruik te maken van de Collonil Suede + Nubuck spray kunt u de juiste kleur weer geven aan het materiaal. Deze sprays bevatten kleurpigment. De kleurpigmenten frissen de kleuren van suède en nubuck weer helemaal op.

Reinigen:   

Naast het beschermen en verzorgen van suéde en nubuck schoenen is het belangrijk om uw schoenen te reinigen. De eerste stap bij reinigen is droog reinigen. Daarvoor adviseren wij de Collonil Suéde Nubuck Box. Na droog reinigen volgt de stap vochtig reinigen. Hiervoor kunt u gebruik maken van Carbon Complete. Voor het reinigen van de zolen adviseren wij Collonil Carbon Midsole Cleaner. Deze crème verwijderd zonder problemen het ergste vuil op uw zolen.

 

Tip: mocht u twijfelen over de juiste kleur Collonil Suede + Nubuck Spray, kies dan voor de kleurloze variant Collonil Colour Fashion spray. In deze spray zit een kleuractivator die de oorspronkelijke kleur weer ophaalt.

 

8. Textiel en canvas

Textiel en canvas zijn een weefsel van vezels. Er zijn natuurlijke textielsoorten, zoals linnen, canvas, wol en katoen. Tegenwoordig verwerkt men ook veel synthetische vezels. Het grote voordeel van synthetische vezels is dat ze sterk en vaak elastisch zijn. De vocht- opname van natuurlijke vezels zoals wol is wel veel groter dan van synthetische materialen.

 

Verzorgingsadvies textiel en canvas

Beschermen:

Textiel en canvas zijn open van structuur. Daarom is het erg belangrijk om dit materiaal te beschermen tegen vocht en vuil. Daarvoor adviseren wij de Carbon Pro spray van het merk Collonil. Deze spray impregneert onwijs krachtig met als gevolg dat uw schoenen langer mooi blijven. 

Reinigen: 

Naast het beschermen textiel of canvas schoenen is het belangrijk om uw schoenen te reinigen. De eerste stap bij reinigen is droog reinigen. Daarvoor adviseren wij de Carbon Premium Brush. Na droog reinigen volgt de stap vochtig reinigen. Hiervoor kunt u gebruik maken van Carbon Complete. Voor het reinigen van de zolen adviseren wij Collonil Carbon Midsole Cleaner. Deze crème verwijderd zonder problemen het ergste vuil op uw zolen.

 

Tip: twijfelt u over de maat die u moet bestellen? Bestel een los zooltje mee. Hiermee kunt u de schoen aanpassen naar uw voet. Wij bieden hiervoor verschillende varianten aan. Al onze opties kunt u vinden op de zolen pagina.

 


 

Tips

Wilt u meer advies willen over het verzorgen, beschermen of reinigen van schoenen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

 

1. Schoen- en laarzenspanners

Gebruik schoen- en laarzenspanners om uw schoenen mooi te houden. Schoenspanners zijn er in beuken hout en ceder hout

De voordelen van het gebruik van schoenspanners:
- Herstelt de loopplooien. 
- Houdt de schoenen in model. 
- Houten spanners nemen vocht in de schoenen op. 
- Gemak bij het verzorgen van de schoenen.
- Een cederhouten schoenspanner zorgt voor een aangename geur.

Voordelen van het gebruik van laarzenspanners:
- Ritsen gaan niet stuk (de schachten liggen niet dubbel).
- Spannaden staan niet onder druk (de schachten liggen niet dubbel). 
- Verminderen bij regelmatig gebruik van de zgn. ‘kreukelzones’.
- Helpen bij het ventileren van het bovenmateriaal.

 

2. Schoenlepel

Gebruik voor het aantrekken van schoenen of laarzen altijd een schoenlepel. Dit om gemakkelijk in de schoenen/laarzen te komen en de voering en hielversteviging te beschermen. schoenlepels zijn er in verschillende maten. de gewone schoenlepel is 15 cm en schoenlepel lang 52 cm.

 

3. Inpakken

Pak ingespoten schoenen niet direct in. Als je ze nat opbergt, kan het materiaal gaan plakken en kan de finish beschadigen.

 

4. Natte schoenen

Het is belangrijk dat u natte schoenen nooit laat verwarmen bij de verwarming, in de zon of andere warmtebron. Dit is vaak te warm waardoor stof krimpt en leer uitdroogt. Laat uw schoenen daarom liever bij kamertemperatuur droog worden.

 

5. Luchten

Schoenen nemen transpiratievocht op. Laat ze daarom regelmatig luchten, zodat het vocht ook weer kan verdampen. Wissel uw schoenen om de twee à drie dagen zodat ze kunnen ‘uitademen’.