• Ervaring in schoenen sinds 1902
  • Voor 16.00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Klantwaardering 9.4 op Kiyoh
Kleur
Maat
  • + Toon meer
  • - Toon minder
Prijs

Schoenspanners

10 artikelen

De werking van de schoenspanners

Bij het maken van een schoen trekt de schoenmaker het leer op de leest. Hiermee wordt het leer op spanning gebracht waardoor de schoen, enkellaars of laarzen de uiteindelijke pasvorm krijgt. Een schoenspanner of laarzenspanner zorgen ervoor dat het leer op spanning blijft en daardoor zijn pasvorm behoudt en bij laarzen de schacht niet gaat inzakken. Bij het gebruik middels het dragen van leren schoenen ontstaan er veelal kreukjes of loopplooien in het leer. Dit is vooral bij de bal en de neus van de schoen goed te zien. Het is raadzaam om na gebruik altijd direct een schoenspanner in de schoen te plaatsen. Het leer is dan namelijk nog warm en vormbaar. Als het leer afkoelt en krimpt, dan blijft het in de juiste vorm door de juiste schoenspanner.

 

Keuze van de juiste schoenspanner

De goede en juiste maat van de schoenspanner vult de schoen volledig op. Dit betekent dat de neus en de hiel van de schoen volledig worden opgevuld door de schoenspanner. Schoenspanners met een veer als spanmechanisme en een bol als hielstuk spannen de hiel niet volledig. Bij deze spanners bestaat het gevaar dat er onevenredige spanning in de hiel van de schoen opbouwt waardoor de vorm van de schoen juist verloren gaat.

Gebruik bij voorkeur een cederhouten schoenspanner, met een volledige hiel, die zowel in de lengte als in de breedte spant. Hiermee heeft de schoen de optimale spanning. Cederhout geeft een aangename geur af en onttrekt vocht en nare geurtjes uit de schoen. Bij de keuze van een schoenspanner is de keuze voor een maatje groter de juiste. Een schoenspanner moet immers spannen.