• Ervaring in schoenen sinds 1902
  • Voor 16.00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Klantwaardering 9.4 op Kiyoh
Sluiten
menu

Vuurtoren van Noordwijk sokken

16-04-2021
Opbrengst van de sokken gaat naar de vuurtoren van Noordwijk. Sokken zijn duurzaam vervaardigd en van hoge kwaliteit:

Vuurtoren Noordwijk sokken

 

Limited edition sokken van de Noordwijkse Vuurtoren

 

De beroemde Vuurtoren van Noordwijk aan Zee werd in 1921 gebouwd als baken voor de navigatie naar schepen op de Noordzee.  De vuurtoren van Noordwijk ging op 1 augustus 1923 operationeel en is nog steeds een baken voor op zee.  De Vuurtoren is een waar herkenningspunt voor alle inwoners van Noordwijk en voor alle bezoekers van het mooie stranddorp.  Sinds 2020 is het mogelijk om de vuurtoren te bezoeken. 

 

Deel van de opbrengst van de sokken gaat naar de vuurtoren van Noordwijk

 

Een deel van de opbrengsten van deze Noordwijk Vuurtoren Sokken gaat naar de Noordwijkse vuurtoren en stellen hen in staat om De Vuurtoren van Noordwijk te onderhouden en de bezoeken mogelijk te houden voor de toekomst. Deze Noordwijk Vuurtoren sokken zijn gemaakt bij "The Sock Community" by Aytug en zijn duurzaam vervaardigd en van hoge kwaliteit: 75% van het beste katoen om de sokken de juiste uitstraling te geven en voor het comfortabele gevoel aan de voeten.

Vuurtorennoordwijk.nl

 

Vuurtoren Noordwijk

 

De historie van de Vuurtoren Noordwijk

De kerk van Noordwijk nam het in 1444 op zich om een vuurboet te bouwen voor de vissers, op de plaats waar zich thans hotel Huis ter Duin bevindt. De kerkmeesters en de vissers sloten een contract waarin was opgenomen dat de vuurboet op kosten van de kerk zou worden gebouwd en onderhouden.

De schippers zouden een jaarlijks bedrag betalen, zodat de vuurboet “ten eeuwigen dage zou kunnen branden en onderhouden worden”. In 1616 werd het contract herzien. In het vervolg zou de bijdrage van de schippers afhankelijk worden gesteld van de hoeveelheid gevangen vis.

In eerste instantie werd alleen vuurgeld geheven van de Noordwijkse vissers, maar in 1658 dienden die vissers een verzoek in om ook de schepen van buiten Noordwijk te belasten. Als reden voerden ze aan dat bij andere vissersplaatsen schippers ‘van buiten’ inmiddels ook mee moesten betalen aan het onderhoud van de vuurboeten.

In 1716 is de bijna driehonderd jaar oude vuurboet in een zware storm door de zee verzwolgen. De kas van de vuurboetmeesters was leeg, dus daarom boden de Gast- huismeesters van Noordwijk aan Zee hulp aan. Ze leenden een bedrag van duizend gulden uit aan de schippers voor de bouw van een nieuwe vuurboet …….. vervolg in het boekje “De Vuurtoren van Noordwijk aan Zee
geschreven door Peter Kouwenhoven voor informatie: info@vuurtorennoordwijk.nl

 

Vuurtoren boekje      Vuurtoren sokken