Historie

tijdlijn Aad van den Berg schoenen

Historie Van den Berg schoenen Noordwijk

 

1876

De eerste generatie van den Berg werd geboren. Adrianus van den Berg werd op 12 november 1876 geboren in Katwijk.

1901

In 1901 kwam Adrianus op 25 jarige leeftijd naar Noordwijk. Hij werd zetbaas (tegenwoordig heet dat manager) bij schoenhandel Krol in de Hoofdstraat in Noordwijk in het pand waar thans bloemenhandel Heemskerk is gevestigd

 

1902

In 1902 is Adrianus van den Berg voor zichzelf begonnen in de Hoofdstraat 78 (thans 106) in de schoenenbranche met een schoenmakerij en de verkoop van schoenen.

 

1908

De 2e generatie in de familie Van den Berg werd geboren. Martien van den Berg is geboren op 6 april 1908

 

1910

Enige jaren later kocht hij het pand ernaast op nummer 80, waar later IJssalon de Groko gevestigd was en tegenwoordig NAAM

 

1928

In 1928 werd dat pand verkocht en mede met dat geld heeft hij zijn oude pand afgebroken en er een geheel nieuw pand voor in de plaatst gezet. De winkel droeg toen de naam A. van den Berg. De zonen Martien, Ferdinand en Piet hebben bij Adrianus het schoenmakersvak geleerd.

 

1932

Op 19 maart 1932 opende Martien van den Berg het pand aan de Sint Jeroensweg 10 te Noordwijk Binnen. Ook hier was er naast de verkoop van schoenen een reparatiebedrijf. De schoenen werden in die tijd per bakfiets bij de klanten thuis opgehaald en na reparatie weer thuis bezorgd. In die tijd werkte het hele gezin mee in het bedrijf. Uiteindelijk zijn de broers Aad en Kees van den Berg in het schoenenvak doorgegaan.

In 1932 werden de verkoopbonnen nog met potlood met de hand geschreven.

 

1933

De 3e generatie in de familie Van den Berg werd geboren op 10 april 1933. Aad van den Berg is vernoemd naar zijn grootvader Adrianus van den Berg.

 

1941

Adrianus overleed in de tweede wereldoorlog op 9 februari 1941.

 

1944

Op 23 juli 1944 moest de familie van den Berg van de Duitse bezetter evacueren. Zij konden tijdelijk het pand betrekken waar later IJssalon “De Pinquin” gevestigd werd en thans de score is gehuisvest. In de oorlog waren de schoenen op de bon. Het “Rijkskantoor voor huiden en leder” afgestempeld door de gemeente Noordwijk gaf de bonnen uit voor vrouwenschoenen en mansschoenen.

 

1945

Op 4 mei 1945 was de oorlog afgelopen en kon het eigen pand weer betrokken worden. Het pand was totaal verwaarloosd en door oorlogsgeweld en ontplofte zeemijnen vernield. Met behulp van de wederopbouwhulp is er toch weer een bruikbaar pand van gemaakt.

 

1957

Op 26 september 1957 nam Piet van den Berg de winkel in de Hoofdstraat over onder de naam A. van den Berg van Adrianus.

 

1959

Het pand aan de Sint Jeroensweg is in de loop van de jaren veelvuldig uitgebouwd en verbouwd. In 1959 werd het schuurtje en het "plaatsje" achter het pand bij het pand getrokken. Destijds gebeurde dit alles nog door mankracht. Het gebruik van hijskranen was nog niet van zelfsprekend.

 

1960

Aad van den Berg nam de verkoop van de schoenen voor zijn rekening en Kees de reparatie afdeling. Op 10 juni 1960 vestigde Aad van den Berg zich in de Hoofdstraat 86 in het pand van de familie Toonen. Zij verhuisden naar het naastgelegen pand nummer 84 waar zij een drankenzaak runden. Aad noemde de zaak naar zijn eigen naam. Dat was in die tijd zeer ongebruikelijk. Aad was echter in Noordwijk vrij bekend als voetballer van het eerste S.J.C.-voetbalteam en iedereen noemde hem daarom “Aadje”. Vandaar de keuze voor Schoenhandel Aad van den Berg.

De winkels uit die tijd waren ingericht als een soort schoenenmagazijn. Strak en overzichtelijk. Er werden geen schoenen gepresenteerd. De juiste schoenen werden getoond aan de klant die rustig op een stoel had plaatsgenomen.

In tegenstelling tot Martien van den Berg wilde Aad van den Berg zich richten op een meer modische collectie dan toen gebruikelijk in die tijd. Deze keuze kwam doordat na de opbouw periode in de vijftiger jaren het de mensen langzaam beter begon te gaan. Het eerste toerisme begon naar Noordwijk aan zee te komen. Aad van den Berg sloot zich aan bij de inkoop vereniging Euro-Holland te Amsterdam. (en tot 2015 in Nijkerk). In die tijd een vooruitstrevende club schoenondernemers die voor het eerst schoenen uit Italië gingen importeren. Aad van den Berg is dan ook in diverse inkoopcommissies actief geweest.

 

1962

De 4e generatie in de familie Van den Berg werd geboren. Maarten van den Berg werd vernoemd naar zijn grootvader Martien van den Berg.

 

1964

In 1964 opende broer Kees van den Berg zijn eigen schoenmakerij aan de Dr. Hadriaan van Neslaan 141 te Noordwijk. Bijna tot zijn pensioen in 1998 heeft Kees van den Berg de reparatie verzorgd voor Aad van den Berg en later voor Maarten van den Berg, de zoon van Aad. Rene van de Berg, de zoon van Kees van de Berg is ook n het schoenenvak gegaan. Hij is thans schoenvormgever en houdt zich bezig met het ontwerpen, vormgeven van schoenen op een geheel artistieke wijze.

 

1967

31 mei 1967 overleed Martien van den Berg. De winkel van Martien van den Berg in de Sint Jeroensweg werd door Aad van den Berg overgenomen, nadat bleek dat geen van de broers en zussen de zaak wilde voortzetten. Schoenhandel Aad van den Berg exploiteerde vanaf dat moment twee schoenwinkels in Noordwijk. Een aan de Hoofdstraat 86 te Noordwijk en de andere aan de Sint Jeroensweg 10 te Noordwijk Binnen.

 

1974

In 1974 werd naar ontwerp van Hans van Egmond de winkel aanzienlijk vergroot en gemoderniseerd. Dit was de eerste opdracht van architect Hans van Egmond. Na een mega verbouwing werd de vernieuwde winkel geopend door de toen 12 jarige Maarten van den Berg.

 

1975

Piet van den Berg heeft het bedrijf onder de naam A. van den Berg tot 1975 gerund. Toen is het pand verpacht aan de heer Hogervorst uit Lisse. Die later in 1985 het heeft gekocht. Later is dit overgegaan in de handen van Peter Swinkels uit Heerhugowaard die er tot 2015 was gevestigd met de schoenenzaak Reckless. Thans is er een horeca gelegenheid genaamd Wok and Go

 

1985

Maarten van den Berg kwam in 1985 in het bedrijf, na eerst elders ervaring opgedaan te hebben bij onder andere Schoenenhuis Theil en Shoethiek Miron te Wassenaar en Van Keeken schoenen te Alphen aan de Rijn.

 

1988

In 1988 werd Maarten van den Berg mede vennoot in het bedrijf vof Aad van den Berg.

 

1992

Anno 1992 begonnen de eerste gesprekken met de gemeente Noordwijk om alle non-food winkels van de Sint Jeroensweg en de Molenstraat naar de nieuwbouw plannen aan de Kerkstraat/Tramsteeg (thans Raadhuisstraat en de Keuvel)  te verplaatsen. Na jaren van onderzoeken en studies van de gemeente Noordwijk leidde dit anno 2000 pas toch daadwerkelijke inhoudelijke gesprekken met de betrokkenen. Uiteindelijk resulteerde dit in een verhuizing van het filiaal in 2002 naar de Hoofdstraat in plaats van de Kerkstraat/Tramsteeg. De start van de uitvoering van het plan Kerkstraat is in 2006 uiteindelijk van start gegaan.

 

1995

In 1995 zet Maarten van den Berg, als vierde generatie, het bedrijf voort. De naam van het bedrijf "Aad van den Berg Modeschoenen" is steeds ongewijzigd gebleven.

Er zijn diverse vak trainingen gevolgd met het team om de vakkennis op peil te houden en verder te verbreden.

 

2000

In 2000 werd Maarten van den Berg bestuurslid van de inkoopvereniging Euro-Holland te Nijkerk. Het bedrijf groeit nog steeds en mag zich verheugen op een vaste klantenkring welke inmiddels uit het gehele land naar Noordwijk komt. Een combinatie van een dagje strand, zee en schoenen kopen is een feit.

Sinds 2000 heeft Aad van den Berg Modeschoenen een webshop www.aadvandenberg.nl. Het begon eerst meer als oriëntatie etalage mogelijkheid voor de winkels, maar is inmiddels uitgegroeid tot een betrouwbare manier van winkelen voor de klant met dezelfde service en mogelijkheden als in de winkels.

 

2002

In 2002 werd het filiaal aan de st. Jeroensweg te Noordwijk Binnen verhuisd naar de Hoofdstraat 50 te Noordwijk aan zee. Op 5 mei 2002 was de opening van filiaal Shoe Fashion. Vanaf dat moment hebben de beide winkels ook een eigen naam gekregen om het onderscheid tussen de winkels aan te geven. Top Style (Hoofdstraat 86) en Shoe Fashion (Hoofdstraat 50). Ieder me hun eigen stijl en assortiment.

Op 3 december 2002 overleed naamgever Aad van den Berg op 69-jarige leeftijd.

 

2009

Op 11 september 2009 opende Aad van den Berg Modeschoenen in de Herenstraat 50 te Rijswijk. De winkel van Brokx Shoes werd overgenomen. Brokx Shoes had veel raak vlakken met Aad van den Berg Modeschoenen en was aangesloten bij dezelfde inkoop organisatie Euro-Holland.  De winkel werd grondig verbouwd en vergroot door een deel van het magazijn bij de winkel te betrekken. Door de ontstane synergie effecten tussen de drie winkels is het mogelijk om de collectie nog meer te variëren en af te stemmen op de wensen van de klanten. Anno 2009 exploiteert het bedrijf Aad van de Berg Modeschoenen drie winkels. Twee winkels zijn gelegen in het toeristische hart van Noordwijk aan Zee. Aad van den Berg Top Style en Aad van den Berg Shoe Fashion. De derde winkel is gelegen in het historisch centrum van Rijswijk.

 

2015

Door de veranderde lokale marktomstandigheden en de economische crisis in Rijswijk werd het filiaal in de Herenstraat 50 te Rijswijk gesloten.

 

2016

De webshop www.aadvandenberg.nl is geheel verbouwd en in maart 2016 gelanceerd.