Vier generaties Aad van den Berg Modeschoenen

Vier generaties bij Aad van den Berg Modeschoenen

Aad van den Berg Modeschoenen BV is een typisch familiebedrijf dat bestaat sinds 1902. In 1901 kwam Adrianus op 25 jarige leeftijd naar Noordwijk. Hij werd zetbaas bij schoenhandel Krol in de Hoofdstraat in het pand waar nu bloemenhandel Heemskerk is gevestigd.

In 1902 is Adrianus van den Berg voor zichzelf begonnen in de Hoofdstraat 78 (thans 106) met een schoenmakerij en de verkoop van schoenen. Enige jaren later kocht hij het pand ernaast op nummer 80, waar nu IJssalon de Groko is gevestigd. In 1928 werd dat pand verkocht en mede met dat geld heeft hij zijn oude pand afgebroken en er een geheel nieuw pand voor in de plaatst gezet. De winkel droeg toen de naam A. van den Berg. De zonen Martien, Ferdinand en Piet hebben bij Adrianus het schoenmakersvak geleerd. Adrianus overleed in de tweede wereldoorlog op 9 februari 1941. Op 23 juli 1944 moest de familie van den Berg van de Duitse bezetter evacueren. Zij konden tijdelijk het pand betrekken waar later IJssalon “De Pinquin” gevestigd werd. Op 4 mei 1945 was de oorlog afgelopen en kon het eigen pand weer betrokken worden. Het pand was totaal verwaarloosd en door oorlogsgeweld en ontplofte zeemijnen vernield. Met behulp van de wederopbouwhulp is er toch weer een bruikbaar pand van gemaakt.

Piet van den Berg heeft het bedrijf onder de naam A. van den Berg tot 1975 gerund. Toen is het eerst verpacht en later in 1985 verkocht aan de heer Hogervorst uit Lisse. Later is dit overgegaan in de handen van Peter Swinkels uit Heerhugowaard die er thans is gevestigd met de schoenenzaak Reckless.

Op 19 maart 1932 opende Martien van den Berg het pand aan de Sint Jeroensweg 10 te Noordwijk Binnen. Ook hier was er naast de verkoop van schoenen een reparatiebedrijf. De schoenen werden in die tijd per bakfiets bij de klanten thuis opgehaald en na reparatie weer thuis bezorgd. In die tijd werkte het hele gezin mee in het bedrijf. Uiteindelijk zijn de broers Aad en Kees van den Berg in het schoenenvak doorgegaan.

 

 

Aad van den Berg nam de verkoop van de schoenen voor zijn rekening en Kees de reparatie afdeling. Op 10 juni 1963 vestigde Aad van den Berg zich in de Hoofdstraat 86 in het pand van de familie Toonen. Zij verhuisden naar het naastgelegen pand nummer 84 waar zij een drankenzaak runden. Aad noemde de zaak naar zijn eigen naam. Dat was in die tijd zeer ongebruikelijk. Aad was echter in Noordwijk vrij bekend als voetballer van het eerste S.J.C.-voetbalteam en iedereen noemde hem daarom “Aadje”. Vandaar de keuze voor Schoenhandel Aad van den Berg. In tegenstelling tot Martien van den Berg wilde Aad van den Berg zich richten op een meer modische collectie dan toen gebruikelijk in die tijd. Deze keuze kwam doordat na de opbouw periode in de vijftiger jaren het de mensen langzaam beter begon te gaan. Het eerste toerisme begon naar Noordwijk aan zee te komen. Aad van den Berg sloot zich aan bij de inkoop vereniging Euro-Holland te Amsterdam. (thans in Nijkerk). Een vooruitstrevende club schoenondernemers die voor het eerst schoenen uit Italië gingen importeren. Aad van den Berg is dan ook in diverse inkoopcommissies actief geweest.

  

In mei 1967 overleed Martien van den Berg. De winkel van Martien van den Berg in de Sint Jeroensweg werd door Aad van den Berg overgenomen, nadat bleek dat geen van de broers en zussen de zaak wilde voortzetten. Schoenhandel Aad van den Berg exploiteerde vanaf dat moment twee schoenwinkels in Noordwijk. Een aan de Hoofdstraat 86 te Noordwijk en de andere aan de Sint Jeroensweg 10 te Noordwijk Binnen.

In de tijd die volgde groeide het bedrijf uit van een dorpszaak tot een bedrijf dat bekend is geworden in de gehele regio. In 1964 opende Kees van den Berg zijn eigen schoenmakerij aan de Dr. Handriaan van Neslaan 141 te Noordwijk. Bijna tot zijn pensioen in 1998 heeft Kees van den Berg de reparatie verzorgd voor Aad en later voor Maarten van den Berg, de zoon van Aad. Rene van de Berg, de zoon van Kees van de Berg is ook n het schoenenvak gegaan. Hij is thans schoenvormgever en houdt zich bezig met het ontwerpen, vormgeven van schoenen op een geheel artistieke wijze.

Het pand aan de Sint Jeroensweg is in de loop van de jaren veelvuldig uitgebouwd en verbouwd. In 1959 werd het schuurtje en het "plaatsje" achter het pand bij het pand getrokken. Destijds gebeurde dit alles nog door mankracht. Het gebruik van hijskranen was nog niet van zelfsprekend. In 1974 werd naar ontwerp van Hans van Egmond de winkel aanzienlijk vergroot en gemoderniseerd. Dit was de eerste opdracht van Hans van Egmond. Anno 1992 begonnen de eerste gesprekken met de gemeente Noordwijk om alle non-food winkels van de Sint Jeroensweg en de Molenstraat naar de nieuwbouw plannen aan de Kerkstraat/Tramsteeg te verplaatsen. Na jaren van onderzoeken en studies van de gemeente Noordwijk leidde dit anno 2000 pas toch daadwerkelijke inhoudelijke gesprekken met de betrokkenen. Uiteindelijk resulteerde dit in een verhuizing van het filiaal in 2002 naar de Hoofdstraat in plaats van de Kerkstraat/Tramsteeg. De start van de uitvoering van het plan kerkstraat is in 2006 uiteindelijk begonnen en zal naar verwachting in 2009/2010 afgerond worden.

Maarten van den Berg kwam in 1985 in het bedrijf, na eerst ervaring opgedaan te hebben bij onder andere Schoenenhuis Theil en Shoethiek Miron te Wassenaar en Van Keeken schoenen te Alphen aan de Rijn. In 1988 werd Maarten van den Berg mede vennoot in het bedrijf. In 1995 zet Maarten van den Berg, als vierde generatie, het bedrijf voort. De naam van het bedrijf "Aad van den Berg Modeschoenen" is steeds ongewijzigd gebleven. In 2000 werd Maarten van den Berg bestuurslid van de inkoopvereniging Euro-Holland te Nijkerk. Het bedrijf groeit nog steeds en mag zich verheugen op een vaste klantenkring welke inmiddels uit het gehele land naar Noordwijk komt. Een combinatie van een dagje strand, zee en schoenen kopen is een feit.

Zoals reeds eerder vermeld is in 2002 het filiaal aan de st. Jeroensweg te Noordwijk Binnen verhuisd naar de Hoofdstraat 50 te Noordwijk aan zee. Vanaf dat moment hebben de beide winkels ook een eigen naam gekregen om het onderscheid tussen de winkels aan te geven. Top Style (Hoofdstraat 86) en Shoe Fashion (Hoofdstraat 50). In december 2002 overleed naamgever Aad van den Berg.

Het bedrijf Aad van de Berg Modeschoenen heeft thans twee winkels. Aad van den Berg Top Style: De vestiging in de Hoofdstraat 86 richt zich op het elegantere- en exclusieve genre. Aad van den Berg Shoe Fashion: De winkel in de Hoofdstraat 50 is een meer een casual jong en comfort winkel voor dames, mannen en Kids. In beide winkels wordt veel aandacht besteed aan de collecties en de service.

De collecties in de Top Style winkel zijn vooral anders. Niemand heeft immers dezelfde smaak in kleding en schoenen. De keuze voor de schoenen wordt voornamelijk bepaald door de kleding die men draagt. Daarom bezoeken wij zowel kleding- als schoenenbeurzen in binnen- en buitenland. Pasvorm en kwaliteit zijn de eisen die wij aan onze fabrikanten stellen. De nadruk is gelegd op de exclusieve en elegantere schoenen en laarzen. De collecties van de Shoe Fashion winkel zijn meer casual en jong van aard. Daarnaast zijn er ook de comfortabele schoenen en natuurlijk een uitgebreide kindercollectie.

Op 11 september 2009 opende Aad van den Berg Modeschoenen in de Herenstraat 50 te Rijswijk. De winkel van Brokx Shoes werd overgenomen.

Op dit moment exploiteert het bedrijf Aad van de Berg Modeschoenen drie winkels. Twee winkels zijn gelegen in het toeristische hart van Noordwijk aan Zee. Aad van den Berg Top Style en Aad van den Berg Shoe Fashion. De derde winkel is gelegen in het historisch centrum van Rijswijk.

Een bezoek aan Noordwijk, Rijswijk en onze winkels is zeker de moeite waard.
Graag tot ziens in één van onze winkels of op het Internet


Namens
Het team van Aad van den Berg Modeschoenen
Maarten van den Berg

 

Deel dit artikel