Expositie Linaaa bij Aad van den Berg Rijswijk

Ter gelegenheid van het Strandwal festival en open monumenten dag in Rijswijk hebben wij in onze winkel aan de Herenstraat 50 in Rijswijk een expositie van Linaaa. Lina van der Lende heeft een selectie van haar gouilles uitgezocht voor ons in de winkel in Rijswijk.

 

Linaaa
Lina van der Lende

Wandsculpturen “Gargouilles”

Het keramische werk van Lina van der Lende is geïnspireerd op waterspuwers aan gotische kathedralen. deze beelden heten ook wel “gargouilles”. Veel mensen herkennen ze bijvoorbeeld van de Notre Dame in Parijs. Over de achtergrond van deze beelden doen verschillende verhalen de ronde, maar kort gezegd komt het erop neer dat ze een kwaadwerende functie hebben. ze houden “kwade duivelse” krachten buiten de kerk.

Linaaa bij Aad van den Berg schoenenLinaaa bij Aad van den Berg schoenen

De wereld van Linaaa heeft behofte aan bescherming

Deze gedachten haalt Lina naar de 21e eeuw. “Mijn wereld heeft behoefte aan bescherming. Mij gaat het dan niet meer om de kerkelijke strijd tussen de duivel en het goddelijke, maar om het beschermen van positieve energie tegen negatieve energie”. Haar keramische werken zijn bedoeld als unieke gargouilles die mensen beschermen. Het zijn wandsculpturen, die meekijken over je schouders en over je waken. Ze geven positieve energie en herinneren je er aan dat je niet alleen staat.

Dieren wereld als inspiratie bron

Inspiratie voor haar sculpturen haalt ze uit de dieren wereld. Wat zij fascinerend vindt in dieren is de puurheid en de verscheidenheid aan vormen. Voor de sculpturen gebruikt zij de verschillende elementen die dieren als bescherming hebben. Bij haar gargouilles kan zij inmiddels duidelijke families onderscheiden door onder andere de wijze van opbouw, stookmethode en eigenschappen. Sommige hebben scherpe randjes, andere zijn rond, vriendelijk en verstild. Vaak zijn de kleuren aards en de huid is glad of juist verweerd. elke sculptuur heeft een naam of titel die iets zegt over zijn of haar persoonlijkheid. Voor ieder persoon is er op die manier een passende gargouille. En mensen weten vaak al snel

Linaaa bij Aad van den Berg schoenenLinaaa bij Aad van den Berg schoenen

Lina beeldend kunstenaar exposeerd bij Aad van den Berg modeschoenen

Lina van der Lende is beeldend kunstenaar en museumdocent, afgestudeerd in schilderen en grafiek te Zwolle. Zij is sinds 2002 werkzaam n de keramiek en sinds 2012 lid van de Nederlandse Vakgroep Keramiek. Sinds 2000 geeft zij schilderles in haar eigen atelier. Daarnaast is zij werkzaam als museumdocent bij het Gemeentemuseum te Den Haag en Museum Beelden aan Zee en gids bij Escher in het Paleis. Kijk een sop www.kinaaa.nl

Deel dit artikel